migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Cieciorka po bretońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wszyscy znamy fasolkę po bretońsku. To pyszne i sycące danie jednogarnkowe. W ten sam sposób można również przygotować cieciorkę, która jest równie sycąca jak fasola ale delikatniejsza w smaku.

Cieciorka po bretońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cieciorka po bretońsku

 

  • 500 g cieciorki
  • ok 2,5 l wody
  • 400 g wędzonego boczku
  • 300 g dobrej wiejskiej cienkiej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego (ok 300-350 ml)
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 3 listki laurowe
  • 2 łyżki mąki
  • sól

Sposób przygotowania:

Cieciorka po bretońsku
Cieciorkę należy wcześniej namoczyć, trzeba ją zalać wodą i odstawić na kilka godzin u mnie stoi przez noc. Następnie cieciorkę osączyć z wody w której się moczyła i przełożyć do garnka. Wlać wodę, dodać majeranek oraz listki laurowe.

Wszystko zagotować i gotować aż cieciorka będzie miękka. Od boczku odkroić skórkę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Skórkę oraz chudszą część boczku wrzucić do garnka z gotującą cieciorką. Tłuściejszą część boczku przełożyć na patelnię i wytopić tłuszczyk.

Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Cebulę również pokroić w drobną kostkę. Gdy tłuszczyk z boczku się wytopi wrzucić pokrojoną kiełbasę i cebulę.

Smażyć aż się kiełbasa i cebula się przyrumienią. Na koniec dodać mąkę, wymieszać i jeszcze chwilę razem smażyć.

Gdy cieciorka będzie już miękka wyłowić skórkę z boczku. Dodać przecier pomidorowy i zasmażkę z patelni, jeśli płyny bardzo odparowały dolać też nieco wody. Wymieszać i zagotować, gotować jeszcze kilka minut aby całość zgęstniała.

Doprawić do smaku solą.
Cieciorka po bretońsku
Cieciorkę należy wcześniej namoczyć, trzeba ją zalać wodą i odstawić na kilka godzin u mnie stoi przez noc.
Cieciorka po bretońsku
Boczek pokroić w drobną kostkę. Skórkę oraz chudszą część boczku wrzucić do garnka z gotującą cieciorką.
Cieciorka po bretońsku
Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Cebulę również pokroić w drobną kostkę.
Cieciorka po bretońsku
Gdy cieciorka będzie już miękka wyłowić skórkę z boczku. Dodać przecier pomidorowy i zasmażkę z patelni

Tagi:

danie warzywa