Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kacze piersi w cydrze jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo aromatyczne i smaczne piersi pieczone z dodatkiem cydru jabłkowego. Mogą być dodatkiem do drugiego dania. Polecam !

Kacze piersi w cydrze jabłkowym

Składniki:

Kacze piersi w cydrze jabłkowym

 

  • 2 piersi z kaczki

Marynata:

  • przyprawa do dań wg uznania
  • pieprz czarny mielony wg uznania
  • 3 łyżki melasy z granatem
  • 150 ml cydru jabłkowego
  • 1 duża garść majeranku

Dodatkowo:

  • 2 jabłka
  • 2 łyżki melasy z granatem

Sposób przygotowania:

Kacze piersi w cydrze jabłkowym

1.

Kacze piersi w cydrze jabłkowym
Umycie piersi z kaczki i włożenie do naczynia ceramicznego

Umyć piersi z kaczki pod bieżącą wodą, osuszyć i włożyć do naczynia ceramicznego.

2.

Kacze piersi w cydrze jabłkowym
Oprószenie mięsa przyprawą do dań i czarnym pieprzem

Oprószyć przyprawą do dań i czarnym mielonym pieprzem.

3.

Kacze piersi w cydrze jabłkowym
Polanie mięsa melasą z granatem w naczyniu

Polać melasą z granatem.

4.

Kacze piersi w cydrze jabłkowym
Wlanie cydru jabłkowego do naczynia ceramicznego

Wlać cydr jabłkowy.

5.

Kacze piersi w cydrze jabłkowym
Posypanie mięsa suszonym majerankiem i wstawienie do lodówki

Posypać obficie suszonym majerankiem. Zakryć folią silikonową i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

6.

Kacze piersi w cydrze jabłkowym

Jabłka przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne i położyć na wierzchu.

7.

Kacze piersi w cydrze jabłkowym

Wierzch polać melasą z granatem.

8.

Kacze piersi w cydrze jabłkowym

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C i piec przez 1 godzinę.

9.

Kacze piersi w cydrze jabłkowym

Smacznego !