thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Fasolka po bretońsku na różne sposoby

Kolorowa fasolka z cieciorką po bolońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pomysł na smaczna kolację na ciepło:)

Kolorowa fasolka z cieciorką po bolońsku

Składniki:

Kolorowa fasolka z cieciorką po bolońsku

 

  • 100 g kolorowej fasoli ( `z trzech tyczek")
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/3 dużego słoika sosu bolońskiego Łowicz
  • dowolne mięso z pieczeni lub wyrazista w smaku kiełbasa
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • olej
  • 1 cebulka
  • zioła prowansalskie
  • majeranek
  • pieczywo

 

Sposób przygotowania:

Kolorowa fasolka z cieciorką po bolońsku
Fasolę zamoczyć na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia odlać i ugotować do miękkości w nowej wodzie, z dodatkiem ząbków czosnku i listków laurowych. Nie solić. Osączyć na sicie. Na patelni, na oleju podsmażyć pokrojoną cebulkę. Dodać pokrojone mięso (dodałam pokrojoną, pieczoną golonkę z indyka) sos boloński oraz osączoną cieciorkę i fasolkę. Podlać wodą do uzyskania ulubionej konsystencji sosu. Dusić chwilę razem. Doprawić solą, pieprzem, papryką, majerankiem i ziołami. Podawać na ciepło z pieczywem. Jeśli ktoś nie ma tej fasolki, może wykorzystać czerwoną i białą z puszki - wtedy obiad będzie równie kolorowy i szybki w wykonaniu.