Sposób przygotowania:
Dynia piżmowa zapiekanaETAP 1:
Dynię umyć, osuszyć, pokroić na ósemki i wydrążyć. Dwa kawałki odłożyć, pozostałe ułożyć w naczyniu do zapiekania wgłębieniami do góry, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem, papryką i chili.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (160 z termo obiegiem) i piec przez 30 minut.
ETAP 2:
W międzyczasie w osobnych naczyniach ugotować do miękkości soczewicę oraz kaszę bulgur – według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Odłożone kawałki dyni obrać, pokroić w drobną kostkę, dołożyć do cebuli, dodać liść laurowy, kminek oraz sól i pieprz do smaku.
ETAP 3:
Dusić przez około 10 minut, a następnie wymieszać z kaszą i soczewicą.
ETAP 4:
Całość wyłożyć na podpieczoną dynię, posypać pokruszonym serem feta i skropić niewielką ilością oliwy. Naczynie ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 20 minut. Danie podawać posypane siekaną natką pietruszki.
Magdalena88
edytaha
Super, proszę podzielić się wrażeniami :)