Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Cieciorka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kultowa potrawa polska w trochę innym wydaniu. Fasola Jaś została wymieniona na ciecierzycę w przepisie na "Fasolkę po bretońsku "

Cieciorka po bretońsku

Składniki:

Cieciorka po bretońsku

 

  • 300 g cieciorki
  • 2 cebule
  • ok. 250 g boczku wędzonego
  • ok. 300 g kiełbasy drobiowej
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 łyżeczka kminku całego
  • kminek mielony
  • słodka papryka mielona
  • szczypta papryki chili
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka ketchupu
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cieciorka po bretońsku

Przygotowanie cieciorki

Przygotowanie cieciorki należy zacząć dzień wcześniej. Cieciorkę zalać wrzątkiem na 15 min., a następnie odcedzić i zalać zimną wodą.

Dodać kminek oraz liść laurowy i odstawić na całą noc.

Cieciorkę gotować w wodzie, której się moczyła, do momentu aż będzie miękka.

Podsmażanie mięsa

Cieciorka po bretońsku
Boczek podsmażany na patelni razem z cebulą i kiełbasą

Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć do zeszklenia na rozgrzanym oleju.

Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do cebuli i smażyć, aż się trochę wytopi, i przyrumieni.

Kiełbasę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię do boczku. Podsmażyć.

Dodanie pomidorów

Cieciorka po bretońsku
Pomidory z puszki dodane na patelnię do mięsa

Na końcu dodać krojone pomidory z puszki i smażyć jeszcze ok. 5 min.

Przygotowanie zupy

Cieciorka po bretońsku
Zawartość patelni przeniesiona do garnka i zalana wodą

Zawartość patelni przenieść do garnka i zalać gorącą wodą w ilości ok. 1,5 l.

Następnie dodać ugotowaną cieciorkę, sok pomidorowy oraz przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kminek mielony, słodką paprykę mieloną, paprykę chili oraz cukier i ketchup.

Gotować jeszcze przez ok. 10-15 min. Przyprawić do smaku pieprzem i solą.


Tagi:

warzywa dania