Sposób przygotowania:
Cieciorka po bretońskuPrzygotowanie cieciorki
Przygotowanie cieciorki należy zacząć dzień wcześniej. Cieciorkę zalać wrzątkiem na 15 min., a następnie odcedzić i zalać zimną wodą.
Dodać kminek oraz liść laurowy i odstawić na całą noc.
Cieciorkę gotować w wodzie, której się moczyła, do momentu aż będzie miękka.
Podsmażanie mięsa
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć do zeszklenia na rozgrzanym oleju.
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do cebuli i smażyć, aż się trochę wytopi, i przyrumieni.
Kiełbasę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię do boczku. Podsmażyć.
Dodanie pomidorów
Na końcu dodać krojone pomidory z puszki i smażyć jeszcze ok. 5 min.
Przygotowanie zupy
Zawartość patelni przenieść do garnka i zalać gorącą wodą w ilości ok. 1,5 l.
Następnie dodać ugotowaną cieciorkę, sok pomidorowy oraz przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kminek mielony, słodką paprykę mieloną, paprykę chili oraz cukier i ketchup.
Gotować jeszcze przez ok. 10-15 min. Przyprawić do smaku pieprzem i solą.