Sposób przygotowania:
Pierogi gryczane
1. Zagotuj wodę z olejem. Gdy zacznie się gotować, wsyp siemię i 1/3 mąki. Mieszaj, aż masa będzie jednolita. Przestudź.
2. Wysyp na stolnicę resztę mąki, dodaj zaparzone ciasto i zagnieć. Podziel na 4 części i każdą po kolei rozwałkuj na placki o grubości ok. 2 mm.
3. Obierz i pokrój cebulę, a potem i zeszklij ją na oleju. Dodaj obrany i pokrojony czosnek, podduś. Przełóż cebulę z czosnkiem do miski. Na tej samej patelni, po dolaniu odrobiny oleju, duś pod przykrywką posiekany jarmuż (ok. 5 minut).
4. Zmiksuj soczewicę, natkę pietruszki oraz podsmażone warzywa. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
5. Z rozwałkowanych płatów ciasta wycinaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi. Gotuj w lekko osolonej wodzie (2 minuty od wypłynięcia).
VITA RADZI:
- Aby podczas wałkowania ciasto się nie kleiło, połóż je na folii spożywczej i przykryj drugim kawałkiem.
- Mąka gryczana jest niezastąpiona dla osób, które mają problem z utrzymaniem poziomu cukru w ryzach, bo ma niski indeks glikemiczny. Wzmacnia organizm, np. po chorobie.
2. Wysyp na stolnicę resztę mąki, dodaj zaparzone ciasto i zagnieć. Podziel na 4 części i każdą po kolei rozwałkuj na placki o grubości ok. 2 mm.
3. Obierz i pokrój cebulę, a potem i zeszklij ją na oleju. Dodaj obrany i pokrojony czosnek, podduś. Przełóż cebulę z czosnkiem do miski. Na tej samej patelni, po dolaniu odrobiny oleju, duś pod przykrywką posiekany jarmuż (ok. 5 minut).
4. Zmiksuj soczewicę, natkę pietruszki oraz podsmażone warzywa. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
5. Z rozwałkowanych płatów ciasta wycinaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi. Gotuj w lekko osolonej wodzie (2 minuty od wypłynięcia).
VITA RADZI:
- Aby podczas wałkowania ciasto się nie kleiło, połóż je na folii spożywczej i przykryj drugim kawałkiem.
- Mąka gryczana jest niezastąpiona dla osób, które mają problem z utrzymaniem poziomu cukru w ryzach, bo ma niski indeks glikemiczny. Wzmacnia organizm, np. po chorobie.