VITA

VITA

Szef Kuchni
[Przepisów: 10]

Pierogi gryczane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 280
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis dla wszystkich, którzy dbają o linię. Pyszne (i zdrowe!) pierożki gryczane z farszem z soczewicy i jarmużu zaskoczą Cię doskonałym smakiem!

Pierogi gryczane

Składniki:

Pierogi gryczane

Ciasto

  • 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki gryczanej
  • 35 g zmielonego siemienia lnianego
  • 1,5 łyżki oleju lub oliwy
  • 1,5 szklanki wody

Farsz

  • 400 g ugotowanej soczewicy
  • 180 g jarmużu
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz i sól
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Pierogi gryczane
1. Zagotuj wodę z olejem. Gdy zacznie się gotować, wsyp siemię i 1/3 mąki. Mieszaj, aż masa będzie jednolita. Przestudź.

2. Wysyp na stolnicę resztę mąki, dodaj zaparzone ciasto i zagnieć. Podziel na 4 części i każdą po kolei rozwałkuj na placki o grubości ok. 2 mm.

3. Obierz i pokrój cebulę, a potem i zeszklij ją na oleju. Dodaj obrany i pokrojony czosnek, podduś. Przełóż cebulę z czosnkiem do miski. Na tej samej patelni, po dolaniu odrobiny oleju, duś pod przykrywką posiekany jarmuż (ok. 5 minut).

4. Zmiksuj soczewicę, natkę pietruszki oraz podsmażone warzywa. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

5. Z rozwałkowanych płatów ciasta wycinaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi. Gotuj w lekko osolonej wodzie (2 minuty od wypłynięcia).

VITA RADZI:
- Aby podczas wałkowania ciasto się nie kleiło, połóż je na folii spożywczej i przykryj drugim kawałkiem.
- Mąka gryczana jest niezastąpiona dla osób, które mają problem z utrzymaniem poziomu cukru w ryzach, bo ma niski indeks glikemiczny. Wzmacnia organizm, np. po chorobie.