Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Cieciorka z bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Taką cieciorkę można podawać na ciepło i na ciepło. Ja swoją porcję zabrałam do pracy na drugie śniadanie. Smaczna alternatywa dla kanapek.

Cieciorka z bakłażanem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cieciorka z bakłażanem

 

Sposób przygotowania:

Cieciorka z bakłażanem
Cieciorkę przepłukać i zalać zimną wodą, tak aby cała była zakryta. Moczyć przez całą noc. Wodę lekko osolić i gotować do miękkości ok 1,5 godziny. Bakłażana pokroić na cząstki i oprószyć solą. Kiedy puści sok opłukać i osuszyć. Smażyć na suchej patelni, aż się przyrumieni. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na patelni z posiekanym czosnkiem i chilli. Smażyłam na oliwie spod suszonych pomidorów. Dodać bakłażana, cieciorkę, natkę pietruszki i posiekane suszone pomidory. Skropić sokiem z cytryny i ewentualnie doprawić. Smacznego! 
Cieciorka z bakłażanem
Cieciorkę po długim moczeniu w wodzie należy ugotować.
Cieciorka z bakłażanem
Osolonego, przepłukanego i osuszonego bakłażana usmażyć na patelni.
Cieciorka z bakłażanem
Dodać do całości posiekane suszone pomidory i przyprawić.