monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1369]

Miks mięsno-warzywny z cieciorką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Też tak macie,że czasem kupicie za dużo i potem jest problem co z tym zrobić? oto moja przepyszna propozycja jak ten problem rozwiązać:)

Miks mięsno-warzywny z cieciorką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miks mięsno-warzywny z cieciorką

 

  • 1/2 szklanki zielonej cieciorki
  • 200 g pierś z indyka
  • 120 g schabu bez kości
  • 100 g bakłażana
  • 1 średnia cukinia
  • 5 rzodkiewek
  • 1/2 czerwonej papryki ( dużej)
  • 2 młode cebule ( male)
  • 1 mała ostra papryczka
  • 2 pomidory rzymskie
  • 1 łyżka mąki
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól,pieprz, ostra papryka w proszku
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego

 

Sposób przygotowania:

Miks mięsno-warzywny z cieciorką
Cieciorkę przełożyć do miski. Zalać wodą tak,aby była przykryta w całości i zostawić na całą noc. Następnego dnia odcedzić, przełożyć do garnka zalać świeżą wodą, odrobinę posolić i postawić na ogień. Ugotować do miękkości. Odcedzić i zostawić na sicie. Cebulę pokroić w średnia kostkę. Ostrą papryczkę umyć, osuszyć i wydrążyć z nasion i drobno pokroić. Przełożyć na rozgrzany olej cebulę i ostrą papryczkę, zeszklić. Pozostałe warzywa umyć i dobrze osuszyć. Bakłażana pokroić w słupki, cukinię w pół plasterki, a paprykę w małą kostkę. Sprawione rzodkiewki pokroić w plasterki. Do garnka wrzucić rzodkiewkę i smażyć ją około 2 minut. Następnie dodać bakłażana, cukinię i paprykę. Smażyć 2-3 minuty. Po tym czasie wlać około 1 szklanki wody i dusić do miękkości. Po około 7-8 minutach do garnka dodać odsączoną cieciorkę. Dusić dalej. W miedzy czasie oba rodzaje mięsa umyć, osuszyć i pokroić w kostkę średniej wielkości. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso. Zdjąć je z patelni. Pomidory obrać i pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do garnka razem z usmażonym mięsem i dusić nadal z resztą składników. W osobnej misce wymieszać mąkę z koncentratem i szklanką wody. Gdy woda w garnku odparuje, wlać mieszankę, dobrze wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku. Smacznego!
Miks mięsno-warzywny z cieciorką
w garnku udusić do miękkości wszystkie warzywa
Miks mięsno-warzywny z cieciorką
pokrojone mięsa usmażyc do miękkości
Miks mięsno-warzywny z cieciorką
do garnka dodać wcześniej ugotowaną cieciorkę
Miks mięsno-warzywny z cieciorką
mąkę wymieszać z koncentratem i woda wlać do garnka