Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Zapiekanka kalafiorowa z bakłażanem i gorgonzolą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekanka kalafiorowa z bakłażanem, selerem naciowym i gorgonzolą to smaczne i niebanalne wegetariańskie dania.

Zapiekanka kalafiorowa z bakłażanem i gorgonzolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka kalafiorowa z bakłażanem i gorgonzolą

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka kalafiorowa z bakłażanem i gorgonzolą
Kalafiora oczyścić, podzielić na różyczki. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 8-10 minut.

W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę pokrojoną drobną kostkę i podsmażyć przez około 5 minut. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę.

Bakłażana pokroić w grubą kostkę, seler naciowy w plasterki. Wrzucić warzywa do cebuli, dodać zioła prowansalskie, posolić i dusić około 10 minut.

Do miski wbić jajka, dodać jogurt naturalny i dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszać trzepaczką.

Bakłażana z selerem naciowym przełożyć do dwóch naczyń żaroodpornych (lub do jednego większego). Na wierzchu ułożyć różyczki kalafiora. Polać całość masą jajeczno-jogurtową i posypać serem gorgonzola pokrojonym w kostkę.

Piec przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Zapiekanka kalafiorowa z bakłażanem i gorgonzolą
Wrzucić warzywa do cebuli, dodać zioła prowansalskie, posolić i dusić około 10 minut.
Zapiekanka kalafiorowa z bakłażanem i gorgonzolą
Do miski wbić jajka, dodać jogurt naturalny i dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu.
Zapiekanka kalafiorowa z bakłażanem i gorgonzolą
Bakłażana z selerem naciowym przełożyć do dwóch naczyń żaroodpornych (lub do jednego większego). Na wierzchu ułożyć różyczki kalafiora.
Zapiekanka kalafiorowa z bakłażanem i gorgonzolą
Polać całość masą jajeczno-jogurtową i posypać serem gorgonzola pokrojonym w kostkę.