Sposób przygotowania:
Cielęcina duszona w cebuli
Umyć mięso. Oczyścić z błonek i chrząstek. Wyrównać odcinając odstające kawałki .
Okrawki zmielić.
Posolić i popieprzyć płat mięsa .
Ułożyć na nim mieloną cielęcinę ( posoloną i popieprzoną ).
Zrolować i związać sznurkiem do mięs.
W garnku rozgrzać masło.
Włożyć mięso i opiec na rumiano ze wszystkich stron.
Dorzucić obrane i pokrojone w ósemki cebule.
Smażyć przy cielęcinie aż się zrobią się złoto-rumiane.
Podlać wodą i dusić pod przykryciem ( na małym gazie ok. 2 godzin aż cielęcina będzie bardzo miękka .
Sos powinien odparować do objętości ok. 3/4 szklanki.
Wyjąć mięso i usunąć sznurki. Pokroić w plastry.
Sos przetrzeć przez sito.
* Najlepiej piecze się tzw. ,, kulkę cielęcą " , ale ja duszę również łopatkę bez kości formując ją w zgrabny kawałek.
** Podałam z kopytkami i surówką z buraczków
Okrawki zmielić.
Posolić i popieprzyć płat mięsa .
Ułożyć na nim mieloną cielęcinę ( posoloną i popieprzoną ).
Zrolować i związać sznurkiem do mięs.
W garnku rozgrzać masło.
Włożyć mięso i opiec na rumiano ze wszystkich stron.
Dorzucić obrane i pokrojone w ósemki cebule.
Smażyć przy cielęcinie aż się zrobią się złoto-rumiane.
Podlać wodą i dusić pod przykryciem ( na małym gazie ok. 2 godzin aż cielęcina będzie bardzo miękka .
Sos powinien odparować do objętości ok. 3/4 szklanki.
Wyjąć mięso i usunąć sznurki. Pokroić w plastry.
Sos przetrzeć przez sito.
* Najlepiej piecze się tzw. ,, kulkę cielęcą " , ale ja duszę również łopatkę bez kości formując ją w zgrabny kawałek.
** Podałam z kopytkami i surówką z buraczków