Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Cielęcina duszona w cebuli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Najprostszy sposób przygotowywania cielęciny jaki znam. Jest pyszna , nie trzeba wiele przy niej robić- same plusy.

Cielęcina duszona w cebuli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cielęcina duszona w cebuli

 

  • 1,2 kg łopatki cielęcej bez kości
  • 4 cebule
  • 1/4 kostki masła ( 5 dag)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Cielęcina duszona w cebuli
Umyć mięso. Oczyścić z błonek i chrząstek. Wyrównać odcinając odstające kawałki .

Okrawki zmielić.

Posolić i popieprzyć płat mięsa .

Ułożyć na nim mieloną cielęcinę ( posoloną i popieprzoną ).

Zrolować i związać sznurkiem do mięs.

W garnku rozgrzać masło.

Włożyć mięso i opiec na rumiano ze wszystkich stron.

Dorzucić obrane i pokrojone w ósemki cebule.

Smażyć przy cielęcinie aż się zrobią się złoto-rumiane.

Podlać wodą i dusić pod przykryciem ( na małym gazie ok. 2 godzin aż cielęcina będzie bardzo miękka .

Sos powinien odparować do objętości ok. 3/4 szklanki.

Wyjąć mięso i usunąć sznurki. Pokroić w plastry.

Sos przetrzeć przez sito.



* Najlepiej piecze się tzw. ,, kulkę cielęcą " , ale ja duszę również łopatkę bez kości formując ją w zgrabny kawałek.



** Podałam z kopytkami i surówką z buraczków
Cielęcina duszona w cebuli
Cielęcinę posolic i popieprzyć- uformować w foremny płat -rozsmarować na nim zmielone mięso
Cielęcina duszona w cebuli
Zwinąć cielęcinę w roladę i związać sznurkami do mięs
Cielęcina duszona w cebuli
Obsmażyć mieso i cebule na maśle na rumiano
Cielęcina duszona w cebuli
Zalane wodą mieso dusic do miękkosci a potem usunąć nici a sos przetrzeć