Cielęcina w czerwonym winie z cebulkami

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Umytą cielęcinę kroimy na 12 porcji. Każdą z nich zawijamy w plasterek bekonu i

Cielęcina w czerwonym winie z cebulkami

Składniki:

Cielęcina w czerwonym winie z cebulkami

 

  • 3/4 kg cielęciny bez kości
  • 12 plasterków bekonu
  • 12 małych cebul
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 i 1/2 szklanki rosołu lub bulionu
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • mąka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cielęcina w czerwonym winie z cebulkami
Umytą cielęcinę kroimy na 12 porcji. Każdą z nich zawijamy w plasterek bekonu i delikatnie oprószamy mąką. Rozgrzewamy smalec w rondlu i układamy w nim mięso i obrane cebulki. Smażymy na średnim ogniu często przewracając, aż mięso zrumieni się ze wszystkich stron. Wyjmujemy z rondla. Wylewamy cały tłuszcz zostawiając jedną łyżkę. Przyrządzamy zasmażkę (z jednej łyżki mąki), rozprowadzamy ją rosołem i winem. Wkładamy z powrotem cielęcinę i cebulę do rondla. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy pod przykry ciem, aż mięso będzie miękkie.