Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Królik w sosie z czerwonego wina

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Królika można przyrządzić na wiele sposobów, ale ponieważ to chude mięso, łatwiej je udusić - mięso ma nie tylko niską zawartość tłuszczu, ale jest delikatne i lekkostrawne.

Królik w sosie z czerwonego wina Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Królik w sosie z czerwonego wina

 

  • 1 tusza młodego królika (około 1,2 kg.)
  • tłuszcz do smażenia (4 łyżki oleju)
  • mąka (do obtoczenia mięsa)
  • 2 cebule (pokroić w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (pokroić w kostkę)
  • 1 marchewka (pokroić w plastry)
  • 1 por (pokroić w pół krążki)
  • 250 g. pieczarek (poćwiartować)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 litra wina (ciemnoczerwone)
  • bulion (drobiowy)
  • 1 gałązka tymianku (świeży, liście posiekać)
  • 10 igieł rozmarynu (igły, posiekać)
  • 2 liście laurowe
  • 6 jagód jałowca (nożem zmiażdżyć)
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki sosu Worcesters
  • odrobinę octu balsamicznego
  • natra pietruszki (posiekać)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Królik w sosie z czerwonego wina
► Tuszkę królika umyć, osuszyć i podzielić na cześci. (Wpierw odciąć przednie i tylne skoki. Następnie ostrożnie wyciąć za pomocą noża polędwiczkę. Przekroić na pół grzbiet i pierś królika. Polędwice jest szkoda przez długi czas dusić, ponieważ mięso będzie twarde, dlatego należy je pod koniec duszenia dodać do ragoutu i jeszcze przez kilka minut razem dusić).

► Cześci królika przyprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Rozgrzać olej w garnku (brytfannie) i obsmażyć w nim królika ze wszystkich stron, następnie wyjąć mięso i wyczyścić spód brytfannki. Ponownie wlać trochę oleju do garnka i lekko zeszklić cebulę z czosnkiem. Teraz dodać jedno po drugim, marchewkę, por, pieczarki, domieszać koncentrat pomidorowy i również lekko podsmażyć.

► Następnie wlać wino, dodać rozmaryn, tymianek, liście laurowe, jagódki jałowca i uzupełnić odpowiednią ilością bulionu, aby zawartość garnka była do połowy zanurzona w płynie. Ragout z królika przykryć pokrywką i wolno dusić przez około 40 - 60 minut, uzupełniać poziom płynu bulionem. Teraz dodać polędwiczkę i razem około 10 minut smażyć. Żeby oczymać więcej sosu, dolać bulion i trochę zimnej wody, sos zagęścić skrobią. Przyprawić solą, dużą ilością czarnego pieprzu, sosem Worcester i octem balsamicznym do smaku.
Królik w sosie z czerwonego wina
Gotowe mięso na krótko wyjąć - sos zagęścić skrobią, przyprawić solą, pieprzem, sosem Worcester i octem balsamicznym do smaku.
Królik w sosie z czerwonego wina
Mięso zalać winem i bulionem, tak, aby zawartość garnka była do połowy zanurzona w płynie, przykryć pokrywką i wolno dusić.
Królik w sosie z czerwonego wina
Królika podzielić na cześci, wpierw odciąć przednie i tylne skoki - przekroić na pół grzbiet i pierś i wyciąć polędwiczkę.