Sposób przygotowania:
Królik w sosie z czerwonego wina
► Tuszkę królika umyć, osuszyć i podzielić na cześci. (Wpierw odciąć przednie i tylne skoki. Następnie ostrożnie wyciąć za pomocą noża polędwiczkę. Przekroić na pół grzbiet i pierś królika. Polędwice jest szkoda przez długi czas dusić, ponieważ mięso będzie twarde, dlatego należy je pod koniec duszenia dodać do ragoutu i jeszcze przez kilka minut razem dusić).
► Cześci królika przyprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Rozgrzać olej w garnku (brytfannie) i obsmażyć w nim królika ze wszystkich stron, następnie wyjąć mięso i wyczyścić spód brytfannki. Ponownie wlać trochę oleju do garnka i lekko zeszklić cebulę z czosnkiem. Teraz dodać jedno po drugim, marchewkę, por, pieczarki, domieszać koncentrat pomidorowy i również lekko podsmażyć.
► Następnie wlać wino, dodać rozmaryn, tymianek, liście laurowe, jagódki jałowca i uzupełnić odpowiednią ilością bulionu, aby zawartość garnka była do połowy zanurzona w płynie. Ragout z królika przykryć pokrywką i wolno dusić przez około 40 - 60 minut, uzupełniać poziom płynu bulionem. Teraz dodać polędwiczkę i razem około 10 minut smażyć. Żeby oczymać więcej sosu, dolać bulion i trochę zimnej wody, sos zagęścić skrobią. Przyprawić solą, dużą ilością czarnego pieprzu, sosem Worcester i octem balsamicznym do smaku.
► Cześci królika przyprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Rozgrzać olej w garnku (brytfannie) i obsmażyć w nim królika ze wszystkich stron, następnie wyjąć mięso i wyczyścić spód brytfannki. Ponownie wlać trochę oleju do garnka i lekko zeszklić cebulę z czosnkiem. Teraz dodać jedno po drugim, marchewkę, por, pieczarki, domieszać koncentrat pomidorowy i również lekko podsmażyć.
► Następnie wlać wino, dodać rozmaryn, tymianek, liście laurowe, jagódki jałowca i uzupełnić odpowiednią ilością bulionu, aby zawartość garnka była do połowy zanurzona w płynie. Ragout z królika przykryć pokrywką i wolno dusić przez około 40 - 60 minut, uzupełniać poziom płynu bulionem. Teraz dodać polędwiczkę i razem około 10 minut smażyć. Żeby oczymać więcej sosu, dolać bulion i trochę zimnej wody, sos zagęścić skrobią. Przyprawić solą, dużą ilością czarnego pieprzu, sosem Worcester i octem balsamicznym do smaku.
redakcja