kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Gulasz wołowy na winie z marchewką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Długo duszone mięso wołowe z słodkawą marchewką i wytrawnym czerwonym winem wspaniale sprawdzi się na niedzielny obiad lub rodzinna imprezę. Mięso jest delikatne, miękkie i soczyste.

Gulasz wołowy na winie z marchewką

Składniki:

Gulasz wołowy na winie z marchewką

podstawowe

  • 1 kg wołowiny
  • 2-3 cebule
  • olej lub smalec do smażenia
  • łyżka mąki pszennej
  • sól, czarny pieprz
  • 3 listki laurowe
  • 3-5 kulek ziela angielskiego
  • pół szklanki czerwonego wina
  • szklanka gorącej wody lub bulionu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka papryki ostrej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 nieduże marchewki

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy na winie z marchewką
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręczniczkiem i usunąć białe błonki. Pokroić na małe kawałki, podobnej wielkości wielkości

Cebulę pokroić w piórka, 2 łyżki tłuszczu rozgrzać w dużym naczyniu, w którym będziemy przygotowywać gulasz, zeszklić cebulę, a następnie przełożyć do miseczki.

Do garnka dodać kolejne dwie łyżki tłuszczu, mocno rozgrzać i zrumienić mięso.

Dodać cebulę, oprószyć mięso pieprzem i solą oraz paprykami, dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz łyżkę mąki. Wymieszać. Mięso podlać winem i szklanka wody (lub bulionu). Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Dodać pokrojoną w plasterki marchew i dusić kolejne 30 minut. W razie potrzeby uzupełnić wodą.

Podawać z kluskami lub ziemniakami.