Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 848]

Cielęcina w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatna cielęcina z sosem pomidorowym wraz z kaszą pęczak i surówką z rzodkiewki stworzyła pyszny i zdrowy obiad.

Cielęcina w sosie pomidorowym

Składniki:

Cielęcina w sosie pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Cielęcina w sosie pomidorowym

ETAP 1:

Cielęcina w sosie pomidorowym
Mięso cielęce przyprawiamy i obtaczamy w mące

Mięso opłukujemy i osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą, obtaczamy w mące.

ETAP 2:

Cielęcina w sosie pomidorowym
Mięso obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Rozgrzewamy olej, obsmażamy na nim mięso.

ETAP 3:

Cielęcina w sosie pomidorowym
Robimy sos z cebulki, pomidorów z puszki i bulionu

Mięso odkładamy na bok.

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy pomidory z puszki i bulion. Podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną, a sos się zagęści. Sos doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią.

ETAP 4:

Cielęcina w sosie pomidorowym
Mięso dusimy w sosie pomidorowym ok. 30 minut.

Do sosu wrzucamy mięso i dusimy ok. 30 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie z kaszą pęczak i surówką z rzodkiewki.