migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pieczeń z indyka z serem i szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i prosta w przygotowanu wędlinka na kanapki z mięsa indyka. Pieczeń wzbogaciłam dodatkem żółtego sera i szpinaku.

Pieczeń z indyka z serem i szpinakiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pieczeń z indyka z serem i szpinakiem

 

  • 1 kg udźca z indyka bez kości i skóry
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 200 g żółtego sera
  • sól,pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Pieczeń z indyka z serem i szpinakiem
Udziec indyka zmielić. Szpinak drobno posiekać i podsmażyć na oleju aby zmniejszył swoją objętość. Ser żółty pokroić w drobną kostkę.

Do zmielonego mięsa dodać podsmażony szpinak oraz pokrojony ser. Do smaku doprawić solą i pieprzem, ja dałam płaską łyżeczkę soli oraz 1/3 łyżeczki pieprzu. Masę dokładnie wyrobić.

Keksówkę 30x10 natłuścic masłem i przełożyć mięsną masę. Każdą warstwę dokładnie ubić. Wierzch ładnie wyrównać łyżką.

Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut, funkcja góra-dół.

Po wystudzeniu wyjąć z foremki i schłodzić w lodówce.
Pieczeń z indyka z serem i szpinakiem
Szpinak drobno posiekać i podsmażyć na oleju aby zmniejszył swoją objętość.
Pieczeń z indyka z serem i szpinakiem
Ser żółty, u mnie gouda, pokroić w drobną kostkę.
Pieczeń z indyka z serem i szpinakiem
Do zmielonego mięsa dodać podsmażony szpinak oraz pokrojony ser. Do smaku doprawić solą i pieprzem, ja dałam płaską łyżeczkę soli oraz 1/3 łyżeczki pieprzu. Masę dokładnie wyrobić.
Pieczeń z indyka z serem i szpinakiem
Keksówkę 30x10 natłuścic masłem i przełożyć mięsną masę. Każdą warstwę dokładnie ubić. Wierzch ładnie wyrównać łyżką. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut, funkcja góra-dół.
Pieczeń z indyka z serem i szpinakiem
Pieczeń z indyka z serem i szpinakiem