Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Gicz cielęca w sosie cebulowo-musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 16

To dzięki długiemu i powolnemu duszeniu gicz staje się soczysta i delikatna i wprost rozpływa się w ustach.

Gicz cielęca w sosie cebulowo-musztardowym

Składniki:

Gicz cielęca w sosie cebulowo-musztardowym

 

  • 4 plastry giczy cielęcej z kością
  • 600ml bulionu
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • oliwa
  • sól pieprz

Sos cebulowo-musztardowy

  • 4 cebule
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 50g masła
  • cukier
  • biały ocet winny
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Gicz cielęca w sosie cebulowo-musztardowym
Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień na niej gicze dokładnie z każdej strony po czym przełóż do garnka.

Mięso zalej bulionem dodaj warzywa oraz zioła, wszystko razem duś na małym ogniu pod przykryciem aż do miękkości czyli około 2 godziny.

Ugotowaną cielęcinę wyjmij ostrożnie z garnka a sam wywar przelej przez sito. W między czasie przygotuj sos, na rozgrzane masło wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i smaż ją do momentu aż stanie się lekko złocista, wtedy podlej ją wywarem pozostałym z duszenia mięsa.

Kiedy nadmiar płynu odparuje a sos stanie się gęsty dodaj do niego musztardę i dopraw go octem, cukrem i solą.

Do gotowego sosu przełóż gicze i poczekaj chwilę aż przejdą aromatem cebuli i musztardy.

Tagi:

dania mięsa