Sposób przygotowania:
Pieczeń cielęca z pomarańczą
Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nacinamy by powstał nam zgrabny płat. Czosnek obieramy. Przeciśniętym przez praskę nacieramy mięso. Całość oprószamy majerankiem, świeżo mieloną solą oraz pieprzem. Mięso odstawiamy na około 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie pomarańczę myjemy, sparzamy i kroimy w plastry. Pokrojone układamy na rozłożonym mięsie. Plasterki oprószamy cynamonem. Całość zawijamy i obwiązujemy nicią formując zgrabną pieczeń. Cielęcinę układamy w naczyniu żaroodpornym. Nacieramy miodem oraz olejem. Oprószamy przyprawami. Wokół mięsa układamy pokrojoną w ćwiartki pomarańczę. Dodajemy goździki. Gotową pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 1,5 godzimy w 180°C. W trakcie pieczenia skrapiamy ją winem oraz wytworzonym sosem.
weronikaS
gosia56