SUPERPRZEPIS

Pieczeń cielęca z pomarańczą

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Pieczeń cielęca z pomarańczą Więcej zdjęć (5)

Pieczeń serwuje z pieczonymi ziemniakami oraz surówką ze świeżej kapusty. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy, jedynie czas pieczenia i oczekiwania na mięsko się dłuży:).

Składniki:

Pieczeń cielęca z pomarańczą

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń cielęca z pomarańczą
Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nacinamy by powstał nam zgrabny płat. Czosnek obieramy. Przeciśniętym przez praskę nacieramy mięso. Całość oprószamy majerankiem, świeżo mieloną solą oraz pieprzem. Mięso odstawiamy na około 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie pomarańczę myjemy, sparzamy i kroimy w plastry. Pokrojone układamy na rozłożonym mięsie. Plasterki oprószamy cynamonem. Całość zawijamy i obwiązujemy nicią formując zgrabną pieczeń. Cielęcinę układamy w naczyniu żaroodpornym. Nacieramy miodem oraz olejem. Oprószamy przyprawami. Wokół mięsa układamy pokrojoną w ćwiartki pomarańczę. Dodajemy goździki. Gotową pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 1,5 godzimy w 180°C. W trakcie pieczenia skrapiamy ją winem oraz wytworzonym sosem.
Pieczeń cielęca z pomarańczą
Mięso nacinamy tworząz płat. Oprószamy przyprawami
Pieczeń cielęca z pomarańczą
Na przygotowanym mięsie układamy plastry pomarańczy
Pieczeń cielęca z pomarańczą
Całość zwijamy w zgrabną pieczeń. Obwiązujemy sznurkiem
Pieczeń cielęca z pomarańczą
Pieczeń przekładamy do naczynia żaroodpornego .Pieczemy