motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Cielęcina ze szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Smaczne i soczyste mięso w marynacie

Cielęcina ze szczypiorkiem

Składniki:

Cielęcina ze szczypiorkiem

 

  • 1/2 kg cielęciny
  • 3/4 szkl wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl rosołu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl pokrojonego szczypiorku
  • MARYNATA;
  • 2 łyżki wódki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki imbiru świeżego

 

Sposób przygotowania:

Cielęcina ze szczypiorkiem
Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i wymieszać. Imbir do marynaty należy posiekać. Przygotowaną marynatę odstawiamy. Mięso kroimy w paseczki, dodajemy przygotowaną marynatę i odstawiamy na 40 min. Następnie bierzemy wodę, mąkę ziemniaczaną, rosół, sól i wszystko mieszamy razem. Olej rozgrzewamy i smażymy na nim zamarynowane mięso. Jak mięsko jest gotowe to wyciągamy go, olej wylewamy zostawiając tylko 3 łyżki. Do pozostawionego oleju dajemy posiekany szczypiorek i wymieszany rosół z wodą, mąką ziemniaczaną i solą. Wszystko to gotujemy, mieszając aby się nie przypaliło. Jak sos zgęstnieje dodajemy do niego usmażone mięso. Tak przygotowane mięso podajemy z ryżem lub makaronem.