alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Ciemny mazurek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mazurki, mazurki, mazurki

Ciemny mazurek

Składniki:

Ciemny mazurek

 

 

  • Masa:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżki masła
  • 70 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Ciemny mazurek
Posiekać masło z mąką i szczyptą soli. Dodać wodę. Szybko zagnieść ciasto. Ukształtować z niego kulę, owinąć w folię, wstawić na godzinę do lodówki. Po czym rozwałkować i plackiem wypełnić blaszkę. Piec w temp. 180 st. C przez 20 minut. Przygotować masę: na parze wodnej stopić pokruszoną czekoladę wymieszaną z wodą. Po czym wymieszać z masłem i śmietaną. Lekko odparować. Masę rozłożyć na upieczonym cieście. Poczekać aż zastygnie.