anula250

anula250

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 213]

Ciemny Placek.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciekawy ciemny placek. Polecam.

Ciemny Placek.

Składniki:

Ciemny Placek.

 

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Ciemny Placek.
Jajka należy wyparzyć, oddzielić żółtka od białek. Następnie do wysokiego naczynia wlać żółtka, dodać cukier i ucierać. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i nadal ucierać ok. 5 minut. W następnej kolejności dodajemy sodę oczyszczoną, wsypujemy kakao, dodajemy dżem (smak według uznania), wlewamy olej (najlepiej słonecznikowy), wlewamy zsiadłe mleko i dokładnie miksujemy na najniższych obrotach. Do wysmarowanej tłuszczem blachy wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 45-50 minut.
Smacznego :)