akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Cieniutkie naleśniki z kwaskowatym kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis podpatrzony u pani Doroty z Moje Wypieki (troszkę go zmodyfikowałam). Najlepszy jaki dotychczas miałam okazje wypróbować! Naleśniki wychodzą bardzo cienkie i smaczne. Podane z kwaskowatym kremem na bazie śmietany kremówki i lemon curdu.

Cieniutkie naleśniki z kwaskowatym kremem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cieniutkie naleśniki z kwaskowatym kremem

 

 

  • Krem:
  • 150ml. śmietanki 30%
  • 100g. serka mascarpone
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru
  • 1/2 szkl. lemon curdu (najlepiej domowej roboty)

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Cieniutkie naleśniki z kwaskowatym kremem
1. Ciasto: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania jednolitego, dosyć gęstego ciasta. Ciasto umieszczamy w lodówce na 30 minut. 2. Krem: Śmietanę 30% ubić na sztywno mikserem z cukrem pudrem. Dodać do niej mascarpone i lemon curd, zmiksować do połączenia się składników. 3. Patelnię z niewielką ilością oleju rozgrzać. Ciasto wyjąć z lodówki. Niewielką ilość ciasta wylać na rozgrzaną patelnie i usmażyć z obu stron do zarumienienia. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.4. Usmażone naleśniki posmarować kwaskowatym kremem i lemon curdem (opcjonalnie). Zwinąć według uznania. Smacznego!
Cieniutkie naleśniki z kwaskowatym kremem
Smażenie cieniutkich naleśników z kwaskowatym kremem.
Cieniutkie naleśniki z kwaskowatym kremem
Usmażone cieniutkie naleśniki z kwaskowatym kremem.
Cieniutkie naleśniki z kwaskowatym kremem
Smarowanie cieniutkich naleśników kremem.