Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Troszkę czasochłonne, ale warte zachodu. Przepyszny farsz w cieniutkich naleśnikach, całość polana beszamelem pieczarkowym i zapieczona - pycha!

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. wrzucić z masłem na patelnię, smażyć aż się zeszkli. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przesmażyć. Szpinak (użyłam mrożonych liści) posiekać, wrzucić na patelnię i dusić aż zmniejszy objętość. Dodać ricottę, śmietankę, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Przygotować 10 naleśników wg ulubionego przepisu (użyłam zwykłych pszennych na mleku). Każdy naleśnik smarować łyżką farszu szpinakowego i zwijać w rulon. Ułożyć po 5 sztuk w naczyniach żaroodpornych. Pieczarki pokroić w plasterki, przesmażyć na oleju, odparować. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie w garnuszku przygotować beszamel: masło rozpuścić, dodać mąkę, przesmażyć, wlać mleko i wymieszać dokładnie, zagotować cały czas mieszając, aby powstał gładki sos. Doprawić musztardą, solą, pieprzem i gałką do smaku. Pieczarki wrzucić do sosu beszamelowego. Sos podzielić na pół, polać naleśniki w naczyniach. Ser żółty zetrzeć na tarce, posypać po wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 30 minut. Posypać szczypiorkiem i podawać
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie
Szpinak (użyłam mrożonych liści) posiekać, wrzucić na patelnię i dusić aż zmniejszy objętość.
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie
Każdy naleśnik smarować łyżką farszu szpinakowego i zwijać w rulon.
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie
Ułożyć po 5 sztuk w naczyniach żaroodpornych.
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie
Pieczarki wrzucić do sosu beszamelowego. Sos podzielić na pół, polać naleśniki w naczyniach.