Sposób przygotowania:
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. wrzucić z masłem na patelnię, smażyć aż się zeszkli. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przesmażyć. Szpinak (użyłam mrożonych liści) posiekać, wrzucić na patelnię i dusić aż zmniejszy objętość. Dodać ricottę, śmietankę, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Przygotować 10 naleśników wg ulubionego przepisu (użyłam zwykłych pszennych na mleku). Każdy naleśnik smarować łyżką farszu szpinakowego i zwijać w rulon. Ułożyć po 5 sztuk w naczyniach żaroodpornych. Pieczarki pokroić w plasterki, przesmażyć na oleju, odparować. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie w garnuszku przygotować beszamel: masło rozpuścić, dodać mąkę, przesmażyć, wlać mleko i wymieszać dokładnie, zagotować cały czas mieszając, aby powstał gładki sos. Doprawić musztardą, solą, pieprzem i gałką do smaku. Pieczarki wrzucić do sosu beszamelowego. Sos podzielić na pół, polać naleśniki w naczyniach. Ser żółty zetrzeć na tarce, posypać po wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 30 minut. Posypać szczypiorkiem i podawać