Sposób przygotowania:
Clafoutis
Foremkę do zapiekania wysmaruj masłem i wstaw do piekarnika nastawionego na 220 stopni.
2.W dużej misce połącz mąkę z cukrem i mieszając ręcznie lub mikserem,dodawaj po jednym jajku;wlej mleko.
Kiedy piekarnik rozgrzeje się do odpowiedniej temperatury,wymieszaj ciasto z odsączonymi wiśniami,otwórz na chwilkę piekarnik,wyjmij foremkę,wlej do niej ciasto i szybko wstaw z powrotem do piecyka.
Piecz przez 30 min.-w tym czasie ciasto zacznie ciemnieć i dramatycznie rosnąć przy brzegach ale zaraz po wyjęciu z piekarnika opadnie,więc chwila triumfu i zadowoleni szybko minie.No cóż.
Odstaw deser na 10 min.,żeby przestygł i oprósz cukrem pudrem przed podaniem,jeśli masz ochotę.
2.W dużej misce połącz mąkę z cukrem i mieszając ręcznie lub mikserem,dodawaj po jednym jajku;wlej mleko.
Kiedy piekarnik rozgrzeje się do odpowiedniej temperatury,wymieszaj ciasto z odsączonymi wiśniami,otwórz na chwilkę piekarnik,wyjmij foremkę,wlej do niej ciasto i szybko wstaw z powrotem do piecyka.
Piecz przez 30 min.-w tym czasie ciasto zacznie ciemnieć i dramatycznie rosnąć przy brzegach ale zaraz po wyjęciu z piekarnika opadnie,więc chwila triumfu i zadowoleni szybko minie.No cóż.
Odstaw deser na 10 min.,żeby przestygł i oprósz cukrem pudrem przed podaniem,jeśli masz ochotę.