kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Clafoutis

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny pudding wg Nigelli

Clafoutis

Składniki:

Clafoutis

 

  • 2 łyżeczki masła
  • 75 g mąki
  • 50 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 300 ml mleka 2%
  • 350 g osączonych drylowanych wiśni
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Clafoutis
Foremkę do zapiekania wysmaruj masłem i wstaw do piekarnika nastawionego na 220 stopni.

2.W dużej misce połącz mąkę z cukrem i mieszając ręcznie lub mikserem,dodawaj po jednym jajku;wlej mleko.

Kiedy piekarnik rozgrzeje się do odpowiedniej temperatury,wymieszaj ciasto z odsączonymi wiśniami,otwórz na chwilkę piekarnik,wyjmij foremkę,wlej do niej ciasto i szybko wstaw z powrotem do piecyka.

Piecz przez 30 min.-w tym czasie ciasto zacznie ciemnieć i dramatycznie rosnąć przy brzegach ale zaraz po wyjęciu z piekarnika opadnie,więc chwila triumfu i zadowoleni szybko minie.No cóż.

Odstaw deser na 10 min.,żeby przestygł i oprósz cukrem pudrem przed podaniem,jeśli masz ochotę.

Tagi:

jajko jajka