cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 505]

Ślimaczki z ciasta francuskiego z cukinią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przekąska z ciasta francuskiego na słono: z cukinią i suszonymi pomidorami. Doskonały pomysł na letnią imprezę.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z cukinią

Składniki:

Ślimaczki z ciasta francuskiego z cukinią

 

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z ciasta francuskiego z cukinią

Przygotowanie cukinii

Ślimaczki z ciasta francuskiego z cukinią
Cukinie pokrój w paski i podsmaż na oliwie z czosnkiem

Cukinię umyj i pokrój w cienkie paski. Podsmaż na oliwie z dodatkiem posiekanego czosnku, aż trochę zmięknie, pod koniec smażenia dodaj odrobinę rozmarynu, dzięki temu uwolni smak.

Układanie farszu na cieście

Ślimaczki z ciasta francuskiego z cukinią
Ciasto francuskie wyłóż warzywami (ja je niepotrzebnie nacięłam wcześniej nożem, najlepiej ciąć dopiero gotową "roladę".

Ciasto francuskie rozwiń i ułóż na nim podsmażoną cukinię, suszone pomidory, posyp parmezanem i suszonym rozmarynem.

Dzielenie ciasta na ślimaczki

Ślimaczki z ciasta francuskiego z cukinią
Ślimaczki z ciasta francuskiego z cukinią

Ciasto zwiń w rulon, a następnie pokrój ostrym nożem na 1,5-centymetrowe kółeczka. Ułóż je na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Piecz ok 15 - 20 minut.