SUPERPRZEPIS

Migdałowo-ryżowy clafouti z wiśniami

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Migdałowo-ryżowy clafouti z wiśniami Więcej zdjęć (2)

Wiśnie pomału się kończą dlatego to ostatni dzwonek na przygotowanie tego ciasta/deseru rodem z Maroka, tą wersję mogą spożywać osoby będące na diecie bezglutenowej - polecam

Składniki:

Migdałowo-ryżowy clafouti z wiśniami

 

  • 2 szklanki wiśni
  • 2,5 szklanki mleka
  • 5 łyżek mąki ryżowej
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki płatków migdałowych + 2 do dekoracji
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Migdałowo-ryżowy clafouti z wiśniami
Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy, odstawiamy na bok.

Do rondelka wsypujemy cukier brązowy, wlewamy połowę mleka i podgrzewamy. Drugą część mieszamy z mąką ryżową i kiedy składniki się połączą wlewamy je do rondelka – całość gotujemy około 5 minut ciągle mieszając. Po tym czasie dodajemy płatki migdałowe i gotujemy jeszcze 2 minuty. Powstała masa ma mieć konsystencję budyniu.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy na spodzie wydrylowane wiśnie. Tak przygotowane wiśnie zalewamy masą ryżowo-migdałową.

Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Ciasto najlepiej smakuje mocno schłodzone, posypane cukrem pudrem (można użyć różanego).
Migdałowo-ryżowy clafouti z wiśniami
Migdałowo-ryżowy clafouti z wiśniami przed upieczeniem