Sposób przygotowania:
Migdałowo-ryżowy clafouti z wiśniami
Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy, odstawiamy na bok.
Do rondelka wsypujemy cukier brązowy, wlewamy połowę mleka i podgrzewamy. Drugą część mieszamy z mąką ryżową i kiedy składniki się połączą wlewamy je do rondelka – całość gotujemy około 5 minut ciągle mieszając. Po tym czasie dodajemy płatki migdałowe i gotujemy jeszcze 2 minuty. Powstała masa ma mieć konsystencję budyniu.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy na spodzie wydrylowane wiśnie. Tak przygotowane wiśnie zalewamy masą ryżowo-migdałową.
Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Ciasto najlepiej smakuje mocno schłodzone, posypane cukrem pudrem (można użyć różanego).
Do rondelka wsypujemy cukier brązowy, wlewamy połowę mleka i podgrzewamy. Drugą część mieszamy z mąką ryżową i kiedy składniki się połączą wlewamy je do rondelka – całość gotujemy około 5 minut ciągle mieszając. Po tym czasie dodajemy płatki migdałowe i gotujemy jeszcze 2 minuty. Powstała masa ma mieć konsystencję budyniu.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy na spodzie wydrylowane wiśnie. Tak przygotowane wiśnie zalewamy masą ryżowo-migdałową.
Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Ciasto najlepiej smakuje mocno schłodzone, posypane cukrem pudrem (można użyć różanego).
Magdalena88
Marika-
Igraszki Losu
Marika- napisał(a):
Igraszki Losu
Magdalena88 napisał(a):