tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Clafoutis z rabarbarem i borówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Deser ten pochodzi z regionu Limousin ze środkowej Francji. Ja wykonałam go z rabarbarem i z dodatkiem borówek. Smakuje wyśmienicie.

Clafoutis z rabarbarem i borówkami Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Clafoutis z rabarbarem i borówkami

Na clafoutis

Sposób przygotowania:

Clafoutis z rabarbarem i borówkami
1) Tortownicę 24 cm wysmarowujemy masłem.

2) Rabarbar i borówki myjemy. Rabarbar kroimy w plasterki. Większą połowę owoców wysypujemy na dno tortownicy, zasypujemy cukrem.

3) Jajka wbijamy do miski, zasypujemy połową cukru i miksujemy.

4) Do jajek dodajemy pozostały cukier, mąkę i wlewamy mleko. Miksujemy.

5) Powstałą masą zalewamy owoce i posypujemy resztą owoców.

6) Zapiekamy ok. 35-40 minut w 220 stopniach.

7) Wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.
Clafoutis z rabarbarem i borówkami
Umyty rabarbar kroimy w takie plasterki jak na zdjęciu.
Clafoutis z rabarbarem i borówkami
Na tortownicę wysmarowaną masłem wysypujemy większą połowę owoców i zasypujemy cukrem.
Clafoutis z rabarbarem i borówkami
Jajka wbijamy do miski i zasypujemy cukrem.
Clafoutis z rabarbarem i borówkami
Jajka z cukrem łączymy za pomocą miksera.
Clafoutis z rabarbarem i borówkami
Do jajek dodajemy pozostały cukier, mąkę i wlewamy mleko.
Clafoutis z rabarbarem i borówkami
Po wlaniu mleka wszystko dokładnie miksujemy.
Clafoutis z rabarbarem i borówkami
Powstałą masą zalewamy owoce.
Clafoutis z rabarbarem i borówkami
Na koniec wrzucamy pozostałe owoce i pieczemy.
Clafoutis z rabarbarem i borówkami
Upieczone clafoutis wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.