Sposób przygotowania:
Clafoutis z rabarbarem i borówkami
1) Tortownicę 24 cm wysmarowujemy masłem.
2) Rabarbar i borówki myjemy. Rabarbar kroimy w plasterki. Większą połowę owoców wysypujemy na dno tortownicy, zasypujemy cukrem.
3) Jajka wbijamy do miski, zasypujemy połową cukru i miksujemy.
4) Do jajek dodajemy pozostały cukier, mąkę i wlewamy mleko. Miksujemy.
5) Powstałą masą zalewamy owoce i posypujemy resztą owoców.
6) Zapiekamy ok. 35-40 minut w 220 stopniach.
7) Wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.
2) Rabarbar i borówki myjemy. Rabarbar kroimy w plasterki. Większą połowę owoców wysypujemy na dno tortownicy, zasypujemy cukrem.
3) Jajka wbijamy do miski, zasypujemy połową cukru i miksujemy.
4) Do jajek dodajemy pozostały cukier, mąkę i wlewamy mleko. Miksujemy.
5) Powstałą masą zalewamy owoce i posypujemy resztą owoców.
6) Zapiekamy ok. 35-40 minut w 220 stopniach.
7) Wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.
cherry