magdabed_44

magdabed_44

Kuchcik
[Przepisów: 7]

Cleb pełnoziarnisty na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chleb jest pyszny , bardzo cięzki i super syty.

Cleb pełnoziarnisty na zakwasie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cleb pełnoziarnisty na zakwasie

 

  • 1200 ml mąki pełnoziarnistej ( wybieram zazwyczaj orkiszową)
  • 2 łyżeczki soli
  • do wyboru : ziarna dyni , słonecznika , siemię lniane.
  • szczypta kminku mielonego
  • około 1 łyżeczki ziól prowansalskich
  • zakwas
  • około 300 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Cleb pełnoziarnisty na zakwasie
Najpierw przygotowuję zakwas , czyli 2 łyżki mąki zalewam 200 ml ciepłej wody , odstawiam w słoiku na minimum 12 godzin. Najlepiej jest sobie taki zakwas przygotować dużo wcześniej , ja używam nawet takiego co ma miesiąc , Mieszamy suche składniki , czyli mąkę , sól , przyprawy , zioła, ziarna. Dodajemy zakwas i wyrabiamy ciasto. Stopniowo dolewamy wodę . Ciasto musi być dobrze wyrobione i uprzedzam , że gotowa masa powinna być zbita i ciężka. Gdy ciasto jest już wyrobione , formujemy bochenek , przykrywamy go ręcznikiem i odstawiamy na około 1.5 do 2 godzin , aby wyrósł. Nastepnie przekładamy bochenek na blachę albo wyłożoną papierem albo wysmarowaną tłuszczem. Piec w tepmeraturze 180 'C około godziny.
Cleb pełnoziarnisty na zakwasie
A tak sie prezentuje po wyjęciu z piekarnika.
Cleb pełnoziarnisty na zakwasie
Pięknie wyszedł , pachnie wspaniale. Najlepiej smakuje jak jest jeszcze ciepły.Polecam

Tagi:

dynia