Sposób przygotowania:
Cleb pełnoziarnisty na zakwasie
Najpierw przygotowuję zakwas , czyli 2 łyżki mąki zalewam 200 ml ciepłej wody , odstawiam w słoiku na minimum 12 godzin. Najlepiej jest sobie taki zakwas przygotować dużo wcześniej , ja używam nawet takiego co ma miesiąc , Mieszamy suche składniki , czyli mąkę , sól , przyprawy , zioła, ziarna. Dodajemy zakwas i wyrabiamy ciasto. Stopniowo dolewamy wodę . Ciasto musi być dobrze wyrobione i uprzedzam , że gotowa masa powinna być zbita i ciężka. Gdy ciasto jest już wyrobione , formujemy bochenek , przykrywamy go ręcznikiem i odstawiamy na około 1.5 do 2 godzin , aby wyrósł. Nastepnie przekładamy bochenek na blachę albo wyłożoną papierem albo wysmarowaną tłuszczem. Piec w tepmeraturze 180 'C około godziny.