SUPERPRZEPIS

Crepes Suzette

  • 11
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Crepes Suzette Więcej zdjęć (5)

Przychodzi mi do głowy tylko jedno określenie: "niebo w gębie" - kto jeszcze nie próbował, niech z tym nie zwleka :)

Składniki:

Crepes Suzette

 

 

Sposób przygotowania:

Crepes Suzette
Pomarańcze dokładnie umyłam. Jedną sparzyłam wrzącą wodą i otarłam z niej skórkę, następnie obrałam odcinając białe albedo i ostrym nożem wyfiletowałam cząstki, z ogryzka wycisnęłam sok. Dwie pozostałe pomarańcze przekroiłam na pół i wycisnęłam z nich sok. Do rondelka włożyłam masło, wsypałam cukier i otartą skórkę, wlałam cały sok z pomarańczy. Mieszaninę doprowadziłam do wrzenia i gotowałam na wolnym ogniu około 15 minut, aż częściowo odparował i nabrał konsystencji syropu. Na dużej patelni ułożyłam złożone w chusteczkę naleśniki, zalałam je sosem i obłożyłam cząstkami pomarańczy. Podgrzewałam na wolnym ogniu 2-3 minuty. Rum lekko podgrzałam w rondelku po sosie, polałam nim naleśniki i podpaliłam.
Crepes Suzette
Wykorzystałam nadwyżkę naleśników usmażonych do innego dania.
Crepes Suzette
W rondelku umieściłam sok i skórke z pomarańczy cukier i masło.
Crepes Suzette
Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam na wolnym ogniu do częściowego odparowania.
Crepes Suzette
Sosem polałam naleśniki na patelni i podgrzałam.

Tagi:

naleśniki