xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Croissanty z czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do tej pory gdy miałam ochotę na croissanta, szłam do sklepu i kupowałam. Dziś postanowiłam zrobić je sama. Przyznam, że mi posmakowały. Tylko muszę poćwiczyć profesjonalne zwijanie ciasta ;)

Croissanty z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Croissanty z czekoladą

 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • czekolada deserowa (lub wasza ulubiona)
  • jajko

Sposób przygotowania:

Croissanty z czekoladą
Gotowy prostokąt ciasta francuskiego dziele na pół. Pierwszy prostokąt dzielę znów na pół i następnie powstałe prostokąty dzielę po przekątnej tak, aby powstały 4 trójkąty. Wszystkie krawędzie dokładnie smaruję roztrzepanym jajkiem. Kostki czekolady siekam na mniejsze kawałki i układam je u podstawy każdego trójkąta. Ciasto zwijam w rogaliki rozpoczynając od podstawy trójkąta do wierzchołka - tak aby wierzchołek był schowany pod spód. Gotowe rogaliki smaruję jajkiem, układam na papierze do pieczenia. Piekę ok. 15min w temp. 180stop. C W taki sam sposób robię rogaliki z drugiej połowy ciasta.
Croissanty z czekoladą
Etap 1 Przygotowuję wszystkie potrzebne składniki
Croissanty z czekoladą
Etap 2 Ciasto dzielę na trójkąty, smaruję krawędzie jajkiem
Croissanty z czekoladą
Etap 3 Zwijam ciasto w rogaliki z kawałkiem czekolady w środku
Croissanty z czekoladą
Etap 4 Rogaliki smaruję roztrzepanym jajkiem i piekę