kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Czekoladowe croissanty

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Chrupiące rogaliki z czekoladowym nadzieniem

Czekoladowe croissanty

Składniki:

Czekoladowe croissanty

 

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe croissanty
Rozwinąć płat ciasta francuskiego i wyciąć z niego równą ilość kwadratów (ok.6)

Każdy kwadrat przeciąć po przekątnej na dwa trójkaty.

Połamać czekoladę na małe kawałki i układać na każdym trójkącie, w odległości ok 2 cm od najdłuższego boku.

Ostrożnie zawinąć napakowany czekoladą trójkąt w rogalik.Uszczelnić każdy rogalik czubkami palców tak aby zachował kształt półksiężyca.

Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem (nie trzeba natłuszczać).

Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 15 min. aż rogaliki będą złociste i puchate.