Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Croissanty z nadzieniem waniliowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis na smaczne croissanty z nadzieniem waniliowym. Deser idealny do kawy lub herbaty.

Croissanty z nadzieniem waniliowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Croissanty z nadzieniem waniliowym

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody
  • 1 cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Croissanty z nadzieniem waniliowym
W rondelku zagotować mleko z cukrem. Żółtko roztrzepać z cukrem waniliowym, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i energicznie mieszać aby nie powstały grudki, gotując na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gotowe nadzienie odstawić do wystudzenia. Drożdże pokruszyć do małej miseczki, dodać cukier oraz letnie mleko. Dokładnie rozmieszać i pozostawić na 10 min. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, a następnie dodać rozrobione drożdże i wyrabiać ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od ścianek miski. Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1h. Po tym czasie ciasto kilkakrotnie uderzyć pięścią, tak aby opadło i wstawić je do zamrażalnika na 30 min. Tak schłodzone ciasto ponownie wyrobić i wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto wałkować na prostokąt, a następnie na samym środku poukładać kawałki margaryny. Wolne boki ciasta pozakładać na margarynę. Powstałą kopertę wałkować znów na prostokąt. Ciasto znów złożyć na kopertę i wstawić do lodówki na 30 min. Po wyjęciu z lodówki ponownie ciasto wałkować na prostokąt, znów złożyć w kopertę i ponownie schłodzić w lodówce przez 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm i pokroić na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać małą porcję nadzienia i formować małe rogaliczki. Rogaliki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą a następnie posypać cukrem waniliowym. Pozostawić do wyrośnięcia na 1h. Croissanty piec w temp. 180 st przez ok. 15 min.
Croissanty z nadzieniem waniliowym
Croissanty z nadzieniem waniliowym
Croissanty z nadzieniem waniliowym
Croissanty z nadzieniem waniliowym

Tagi:

ciasto