bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Mini ptysie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mini ptysie idealne na małe co nieco.

Mini ptysie

Składniki:

Mini ptysie

 

  • woda 250 ml
  • masło 60 g
  • sól 1 szczypta
  • mąka pszenna tortowa 125 g
  • jajko 2 szt.
  • śmietanka kremowa 30% 300 ml
  • cukier puder 2 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Mini ptysie
250 ml wody zagotowac z masłem i sola. Przesianą mąkę dodac do gorącej wody i na średnim ogniu mieszając tak długo az masa będzie gladka i zacznie odrywac sie od scianek. lekko przestudzić. Wbic po jednym jajku ciagle mieszajac mikserem na wolnych obrotach. Piekanik rozgrzac do 180st. Blache wylozyc papierem do pieczenia. Ciasto przełozyc do szprycy z otworem najwiekszej gwiazdki i wyciskac małe porcje na papier. Piec ok 20 minut do zrumienienia. Odstawic do ostygnięcia. 300ml śmietany ubic na sztywno, dodac 2 łyzki przesianego cukru pudru. Smietane przełozyc do szprycy i napełnic ptysiowe kulki. Odstawic do lodówki.