Mini ptysie z budyniem

  • 17
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszne mięciutkie mini ptysie z nadzieniem budyniowym

Mini ptysie z budyniem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mini ptysie z budyniem

 

  • Składniki:
  • CIASTO
  • 250g mąki pszennej
  • 200ml wody
  • 100g masła lub margaryny ( ja użyłam masło roślinne 250gram)
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 4 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • NADZIENIE:
  • 1 Budyń dr Qetker 40 gram
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Mini ptysie z budyniem
Do garnka włożyłam odliczoną ilość masła czyli 100 gram, zalałam wodą.Gdy się masło rozpuściło, to dodałam szczyptę soli oraz szczyptę cukru. Zmniejszyłam ognień. Dosypałam mąkę pszenną i energicznie mieszałam przez 3-4 minuty aż powstała gładka masa. Odstawiłam do ostygnięcia. Gdy wystygło wbiłam cztery jajka, zmiksowałam- na sam koniec dodałam proszek do pieczenia. Wymieszałam. Blachę obłożyłam sreberkiem " jana niezbędnego" i na tą blachę wykładałam łyżką surowe ciasto ( wcześniej zrobiłam kulki i lekko spłaszczyłam każdą z nich widelcem, choć i tak po wyrośnięciu przybrały różne formy ) . Piekłam w temp. 200 s.c ok. 20-25 minut. W czasie pieczenia zrobiłam budyń wg instrukcji na opakowaniu. Pozostawiłam do ostygnięcia. Gdy ptysie były zimne, przekroiłam każdy z nich na połowę i napełniłam budyniem.
Mini ptysie z budyniem
na lekko spłaszczoną kulkę naciskałam widelcem
Mini ptysie z budyniem
surowe uformowane ptysie przygotowane do pieczenia