Sposób przygotowania:
Crostata
Z mąki, zimnego masła, cukru i żółtek wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę śmietany lub jogurtu. Owijamy gotowe ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 30-60 minut. W międzyczasie smarujemy masłem formę do tarty. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie nierówne części. 2/3 ciasta wałkujemy i układamy w formie (by wypełniło dno i brzegi). Nakłuwamy je widelcem. Na wierzchu rozsmarowujemy dżem. Na samą górę ścieramy na tarce mocno schłodzone (najlepiej w zamrażarce) pozostałe ciasto (czyli 1/3). Można też to ciasto po prostu "podrzeć" w rękach, jeśli nie jest dostatecznie zimne, by zetrzeć je na tarce. Tartę pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut - aż się zrumieni.
ami91