EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Crumble z rabarbarem i truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Crumble z orzeźwiającymi rabarbarem i dojrzewającymi w słońcu słodkimi truskawkami zapieczonymi pod chrupiącą kruszonką. Bardzo łatwy, szybki w przygotowaniu letni deser z sezonowymi owocami, który świetnie komponuje się z gałką ulubionych lodów.

Crumble z rabarbarem i truskawkami

Składniki:

Crumble z rabarbarem i truskawkami

 

 

Sposób przygotowania:

Crumble z rabarbarem i truskawkami

ETAP 1:

Crumble z rabarbarem i truskawkami
truskawki i łodygi rabarbau dokładnie umyć i pokroić na mniejsze części

1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Rabarbar umyć i pokroić w 1cm kawałki. Owoce przełożyć do miski, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać. Następnie owoce przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.

ETAP 2:

Crumble z rabarbarem i truskawkami

2. Kruszonka:
Masło, mąkę i cukry wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

ETAP 3:

3. Owoce w naczyniu przysypać gotową kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 - 25 minut.

ETAP 4:

4. Podawać na ciepło z gałką lodów.