Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Cukinia duszona z kiełbasą i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Lekki obiad warzywno - owocowy, warto spróbować tego połączenia smaków

Cukinia duszona z kiełbasą i jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia duszona z kiełbasą i jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Cukinia duszona z kiełbasą i jabłkiem
Cukinie myjemy i kroimy w plastry grubości niecałego 1 cm, każdy plaster dzielimy na ćwiartkę. Jabłko obieramy lub nie i również kroimy w kostkę porównywalną do cukinii, bo jabłko rozmięknie podczas smażenia. Kiełbaskę kroimy w półksiężyce. Najpierw na oleju podsmażamy kiełbaskę. Kolejno dodajemy do niej cukinię, dodajemy soli i pieprzu, przykrywamy i chwilkę dusimy. Po chwili dodajemy pokrojone jabłka i dalej dusimy co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posypujemy tymiankiem. Całość smażymy do miękkości warzyw. Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.
Cukinia duszona z kiełbasą i jabłkiem
Wszystkie warzywa obieramy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
Cukinia duszona z kiełbasą i jabłkiem
Kiełbaskę podsmażamy, a następnie dodajemy cukinię.
Cukinia duszona z kiełbasą i jabłkiem
Wszystko dusimy i przyprawiamy do smaku.
Cukinia duszona z kiełbasą i jabłkiem
Taka mieszanka może służyć również jako dodatek do mięs.