bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Cukinia faszerowana indykiem i warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W tym roku mam dużo cukinii, przyrządzam ją na różne sposoby. Najbardziej lubię taką nafaszerowaną mięsem z indyka i warzywami.

Cukinia faszerowana indykiem i warzywami

Składniki:

Cukinia faszerowana indykiem i warzywami

 

  • 2 młode cukinie
  • 0,5 kilograma mięsa mielonego z indyka
  • 2 duże pomidory
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Kawałek pora
  • Olej do smażenia
  • 2 kulki mozzarelli
  • Sól, pieprz
  • Słodka i ostra papryka

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana indykiem i warzywami
Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy mięso z indyka, lekko podsmażamy. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół krążki. Warzywa dodajemy do mięsa i smażymy do miękkości, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.

Cukinię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy wzdłuż na pół, łyżką usuwamy gniazda nasienne, lekko solimy i odstawiamy na kilka minut.

Ręcznikiem papierowym osuszamy z nadmiaru wody, wypełniamy przygotowanym farszem. Ser kroimy w plasterki, układamy na wierzchu cukinii.

Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 30 minut.