Martyna239

Martyna239

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Cukinia faszerowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekana cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem to doskonałe danie, które można serwować na obiad.

Cukinia faszerowana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia faszerowana

 

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana
Cukinie przekrawamy na pół, usuwamy pestki i wydrążamy środki. Miąższ drobno siekamy. Wydrążone cukinie smarujemy oliwą, posypujemy solą i tymiankiem. Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Mięso mielone podsmażamy, doprawiając solą i pieprzem cytrynowym. Dodajemy ryż i posiekany miąższ cukinii. Smażymy. Farszem napełniamy cukinie, polewamy jogurtem. Na wierzch układamy pokrojone w plastry pomidory i pokrojony w paski żółty ser. Pieczemy 30 min. w temp. 180 st.C. 
Cukinia faszerowana
Etap 1 Wydrążone środki cukinii przesmażamy z mięsem.
Cukinia faszerowana
Etap 2 Do mięsa dodajemy ugotowany ryż.
Cukinia faszerowana
Etap 3 Wydrążone cukinie nadziewamy farszem.
Cukinia faszerowana
Etap 4 Na wierzch ukłądamy pomidory i ser.