Sposób przygotowania:
Flaki z dynią i fasoląETAP 1:
Fasolę Jaś namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie, następnie ugotować prawie do miękkości. Odcedzić.
ETAP 2:
Świeże flaki zagotować, odcedzić na sicie.
ETAP 3:
Warzywa obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, por pokroić w pół krążki.
ETAP 4:
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
W garnku roztopić masło, wrzucić warzywa, przykryć i poddusić do miękkości, dodać flaki oraz fasolę, zalać bulionem, dodać liść laurowy ziele angielskie i majeranek, gotować około 40 minut lub do miękkości flaków.
W trakcie dodać pokrojoną w kostkę dynię oraz koncentrat pomidorowy, wsypać przyprawę do flaków, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze kilka minut.
ETAP 5:
Z mąki i małej ilości wody, zrobić zawiesinę, zagęścić zupę, zagotować i odstawić.
Podawać posypane natką.
Smacznego!
Jagodowa
2milutka
dziękuję , było smacznie :)
mocsłodkości