migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Cukinia faszerowana mięsem, kaszą bulgur i kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cukinia faszerowana to bardzo smaczny i pożywny posiłek. Cukinię można nadziać różnymi składnikami. Ja nadziewałam ją już mięsem i pieczarkami, mięsem i ryżem a teraz wersja z mięsem, kurakami i kaszą.

Cukinia faszerowana mięsem, kaszą bulgur i kurkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia faszerowana mięsem, kaszą bulgur i kurkami

 

  • 2 średnie cukinie po ok 900 g
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 woreczek kaszy bulgur
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia
  • masło do smażenia
  • ser żółty do posypania

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana mięsem, kaszą bulgur i kurkami
Cukinie dokładnie umyć. Przekroić wzdłuż na pół. Łyżką wydrążyć miękki miąższ. Wydrążone cukinie lekko posolić w środku i odłożyć na ściereczkę skórką do góry. Kaszę bulgur ugotować.

Kurki dokładnie oczyścić, mniejsze zostawić w całości a większe pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, wrzucić kurki i smażyć aż zmiękną, przełożyć na talerz.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnie z odrobina oleju i zeszklić cebule. Następnie dodać mielone mięso.

Smażyć aż mięsko będzie usmażone. Następnie dodać wcześniej usmażone kurki oraz ugotowana kasze bulgur. Dokładnie wymieszać, farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem nadziać połówki cukinii. Ułożyć na blaszce.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 40 minut az cukinia będzie miękka, funkcja termoobieg. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać żółtym serem.  


Cukinia faszerowana mięsem, kaszą bulgur i kurkami
Cukinie dokładnie umyć. Przekroić wzdłuż na pół. Łyżką wydrążyć miękki miąższ.
Cukinia faszerowana mięsem, kaszą bulgur i kurkami
Kurki dokładnie oczyścić, mniejsze zostawić w całości a większe pokroić na mniejsze kawałki.
Cukinia faszerowana mięsem, kaszą bulgur i kurkami
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnie z odrobina oleju i zeszklić cebule.
Cukinia faszerowana mięsem, kaszą bulgur i kurkami
Gotowym farszem nadziać połówki cukinii. Ułożyć na blaszce.

Tagi:

cukinia danie