Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 812]

Cukinia faszerowana mieloną wieprzowiną po włosku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Na straganach można kupić młode, piękne i słodkie cukinie warto więc przygotować z nich coś wyjątkowego. Proponuje cukinie faszerowane mięsem mielonym w stylu włoskim z suszonymi pomidorami i kaparami.

Cukinia faszerowana mieloną wieprzowiną po włosku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cukinia faszerowana mieloną wieprzowiną po włosku

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana mieloną wieprzowiną po włosku
Cukinie myjemy, obcinamy końcówki z obu stron, wkładamy do garnka z lekko osoloną wodą i gotujemy ją 20 minut. Cukinie odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Bułkę tartą wsypujemy do miseczki, zalewamy mlekiem i odstawiamy. Zmielone mięso wieprzowe wkładamy do miski dodajemy do niego posiekaną drobno pietruszkę i kapary, pokrojone w drobną kostkę pomidory suszone i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do masy wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą z mlekiem i wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz starannie wyrabiamy.

Przestudzone cukinie kroimy wzdłuż na pól i łyżeczką usuwamy środek. Naczynie żaroodporne spryskujemy oliwą z oliwek i układamy wydrążone cukinie, do każdej wkładamy porcję mięsa, wierzch posypujemy startym parmezanem.

Tak przygotowane cukinie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. Upieczone cukinie serwujemy z ryżem i ulubioną surówką. 
Cukinia faszerowana mieloną wieprzowiną po włosku
Cukinie w czasie obgotowywania przed przystąpieniem do faszerowania
Cukinia faszerowana mieloną wieprzowiną po włosku
Mięso mielone, zioła, jajko, bułka tarta, pomidory i kapary
Cukinia faszerowana mieloną wieprzowiną po włosku
Nafaszerowane mięsem cukinie przed upieczeniem