Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana mieloną wieprzowiną po włosku
Cukinie myjemy, obcinamy końcówki z obu stron, wkładamy do garnka z lekko osoloną wodą i gotujemy ją 20 minut. Cukinie odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Bułkę tartą wsypujemy do miseczki, zalewamy mlekiem i odstawiamy. Zmielone mięso wieprzowe wkładamy do miski dodajemy do niego posiekaną drobno pietruszkę i kapary, pokrojone w drobną kostkę pomidory suszone i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do masy wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą z mlekiem i wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz starannie wyrabiamy.
Przestudzone cukinie kroimy wzdłuż na pól i łyżeczką usuwamy środek. Naczynie żaroodporne spryskujemy oliwą z oliwek i układamy wydrążone cukinie, do każdej wkładamy porcję mięsa, wierzch posypujemy startym parmezanem.
Tak przygotowane cukinie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. Upieczone cukinie serwujemy z ryżem i ulubioną surówką.
Do masy wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą z mlekiem i wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz starannie wyrabiamy.
Przestudzone cukinie kroimy wzdłuż na pól i łyżeczką usuwamy środek. Naczynie żaroodporne spryskujemy oliwą z oliwek i układamy wydrążone cukinie, do każdej wkładamy porcję mięsa, wierzch posypujemy startym parmezanem.
Tak przygotowane cukinie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. Upieczone cukinie serwujemy z ryżem i ulubioną surówką.
Magdalena88
Marika-
Igraszki Losu
Holly