Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Cukinia faszerowana mielonym mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Młoda cukinia faszerowana mięsem z udźca indyka

Cukinia faszerowana mielonym mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia faszerowana mielonym mięsem

 

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana mielonym mięsem
Cukinie po umyciu przekrajmy wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrążamy środek z każdej z nich. Mięso mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory i po 5 minutach pokrojony w kostkę miąższ z cukinii. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy żółty ser i po wymieszaniu, mięsnym farszem napełniamy łódeczki powstałe po wydrążeniu cukinii. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy mozzarellą pokrojoną plasterki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut.
Cukinia faszerowana mielonym mięsem
Umyte cukinie przekrajamy wzdłuż na pół
Cukinia faszerowana mielonym mięsem
Na patelni przygotowujemy farsz z mięsa i dodatków
Cukinia faszerowana mielonym mięsem
Farszem wypełniamy cukniowe łódeczki i przykrywamy serem
Cukinia faszerowana mielonym mięsem
Tak upieczona cukinia jest mięciutka i przepyszna