WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Cukinia marynowana w cytrynowej zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczny i ciekawy sposób na wykorzystanie cukinii. W słodkim syropie sprawdza się jako słodka przekąska i jest idealna do deserów.

Cukinia marynowana w cytrynowej zalewie

Składniki:

Cukinia marynowana w cytrynowej zalewie

 

Sposób przygotowania:

Cukinia marynowana w cytrynowej zalewie
Cukinię obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Twarde części kroimy w dość sporą kostkę.

Cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy.

Do garnka wlewamy 1 litr wody i dodajemy 2 szklanki cukru. Do tego dodajemy skórkę otartą z całej cytryny i wyciśnięty z niej sok. Zagotowujemy, wrzucamy cukinię i doprowadzamy do wrzenia.

Cukinię razem z zalewą przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, by się zawekowały.

Tagi:

cukinia