Sposób przygotowania:
Cukinia marynowana w cytrynowej zalewie
Cukinię obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Twarde części kroimy w dość sporą kostkę.
Cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy.
Do garnka wlewamy 1 litr wody i dodajemy 2 szklanki cukru. Do tego dodajemy skórkę otartą z całej cytryny i wyciśnięty z niej sok. Zagotowujemy, wrzucamy cukinię i doprowadzamy do wrzenia.
Cukinię razem z zalewą przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, by się zawekowały.
Cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy.
Do garnka wlewamy 1 litr wody i dodajemy 2 szklanki cukru. Do tego dodajemy skórkę otartą z całej cytryny i wyciśnięty z niej sok. Zagotowujemy, wrzucamy cukinię i doprowadzamy do wrzenia.
Cukinię razem z zalewą przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, by się zawekowały.