Sposób przygotowania:
Cukinia marynowana wg jagienki
Cukinie pokrajać w dość grube krążki łącznie ze skórką.
Starsze obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w krążki lub w słupki.
Pokrojoną cukinię na 2 minuty włożyć do wrzącej wody, odcedzić, układać w słoikach, dodając przyprawy.
Zagotować wodę z soląi cukrem, dodać ocet.
Gorącą zalewą napełnić słoiki z luźno ułożoną cukinią, zamknąć. Pasteryzować około 15 minut.
Starsze obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w krążki lub w słupki.
Pokrojoną cukinię na 2 minuty włożyć do wrzącej wody, odcedzić, układać w słoikach, dodając przyprawy.
Zagotować wodę z soląi cukrem, dodać ocet.
Gorącą zalewą napełnić słoiki z luźno ułożoną cukinią, zamknąć. Pasteryzować około 15 minut.