Sposób przygotowania:
przystawka z cukinii
4 ząbki czosnku utrzeć drobno.cukinie posolić,natrzeć lekko czosnkiem,posmarować pędzelkiem oliwą i zgrillować po 5 min z każdej strony w nagrzanym na 180 st piekarniku na kratce z blacha z woda pod spodem- kapią-:)
przygotować kilka słoiczków niezbyt wysokich, piszę kilka bo nie wiem jakiej wielkości weźmiecie cukinie- najlepsze są te małe, bez ziarenek w środku.
Na dno każdego słoiczka włożyć po kilka gałązek bazylii.
Zagotować ocet z cukrem, dodać szczyptę soli- około pół łyżeczki, wlać oliwę, zioła prowansalskie, czosnek pokrojony w płatki, liście laurowe, całe papryczki chilli. Ruloniki ułożyć pionowo w słoikach, zalać marynatą. Nie układać zbyt ciasno, ciężko je bowiem będzie wyjąć. Podawać jako antipasti
przygotować kilka słoiczków niezbyt wysokich, piszę kilka bo nie wiem jakiej wielkości weźmiecie cukinie- najlepsze są te małe, bez ziarenek w środku.
Na dno każdego słoiczka włożyć po kilka gałązek bazylii.
Zagotować ocet z cukrem, dodać szczyptę soli- około pół łyżeczki, wlać oliwę, zioła prowansalskie, czosnek pokrojony w płatki, liście laurowe, całe papryczki chilli. Ruloniki ułożyć pionowo w słoikach, zalać marynatą. Nie układać zbyt ciasno, ciężko je bowiem będzie wyjąć. Podawać jako antipasti