Justyna Vicky S.

Justyna Vicky S.

Kucharz
[Przepisów: 14]

Cukinia marynowana - klasyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna cukinia do obiadu, ale także do kanapek :)

Cukinia marynowana - klasyka

Składniki:

Cukinia marynowana - klasyka

 

 

  • Zalewa:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 4 szklanki wody
  • łyżka soli

Sposób przygotowania:

Cukinia marynowana - klasyka
Cukinię umyć, obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na paski lub kostkę. Jeśli cukinia jest młoda to nie trzeba obierać ani usuwać środków. Do słoików wkładać kolejno: 4 ziarnka ziela angielskiego, 2 liscie laurowe, 2 ząbki czosnku (obrane), koper oraz łyżeczkę gorczycy. Dodać cukinię. Zagotować składniki na zalewę. Ma być wyraziście: słodko-kwaśno. Zalewać cukinię w słoiikach gorącą zalewą. Słoiki zakręcić i pasteryzować 20-25 minut.

Tagi:

cukinia