Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Cukinia nadziana pęczakiem kurczakiem i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Cukinia faszerowana kaszą pęczak, kurczakiem i koperkiem zawsze mi smakuje. Sezon na cukinie u mnie rozpoczął się klasycznie ...

Cukinia nadziana pęczakiem kurczakiem i koperkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia nadziana pęczakiem kurczakiem i koperkiem

 

  • 2 cukinie
  • 6 łyżek ugotowanej kaszy pęczak
  • 15 dag filetu z kurczaka
  • 6 gałązek koperku
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa do skropienia

 

Sposób przygotowania:

Cukinia nadziana pęczakiem kurczakiem i koperkiem
Cukinię myjemy, obieramy z zewnątrz w zebrę, kroimy na pół i wydrążamy środek. Kurczaka kroimy w kosteczkę, podsuszamy na suchej patelni z odrobina pieprzu i soli. Do miseczki przekładamy kasze, dodajemy kurczaka oraz posiekany koperek – mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym farszem nadziewamy cukinię. Naczynie do zapiekania skrapiamy oliwą, układamy w nim cukinie, delikatnie skrapiamy ponownie oliwa i oprószamy solą. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 30 minut. Podajemy krojąc w plastry. Smacznego.
Cukinia nadziana pęczakiem kurczakiem i koperkiem
Etap 1 do miseczki przekładamy kaszę pęczak
Cukinia nadziana pęczakiem kurczakiem i koperkiem
Etap 2 następnie dodajemy podduszonego kurczaka
Cukinia nadziana pęczakiem kurczakiem i koperkiem
Etap 3 następnie dodajemy posiekany koperek
Cukinia nadziana pęczakiem kurczakiem i koperkiem
Etap 4 farszem nadziewamy cukinie i ją zapiekamy