darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Cukinia nadziana szpinakiem i serami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Krążki cukinii napełnione szpinakiem i zapieczone z parmezanem

Cukinia nadziana szpinakiem i serami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia nadziana szpinakiem i serami

 

  • 1/2 dużej cukinii
  • 300 g szpinaku liściastego mrożonego
  • ser pleśniowy lazur złocisty - pół opakowania
  • starty na tarce parmezan
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, przyprawa z suszonych warzyw lub jarzynka
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1 łyżka śmietany 30 %

Sposób przygotowania:

Cukinia nadziana szpinakiem i serami
W rondelku rozmroziłam szpinak. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszony ser pleśniowy i przyprawy. Szpinak powinien być dobrze doprawiony. Cukinię umyłam, pokroiłam w plastry o grubości ok. 3cm. Wydrążyłam środki z pestkami. Naczynie żaroodporne nasmarowałam śmietaną, ułożyłam krążki cukinii, w środki ponakładałam szpinak "z górką". Z wierzchu posypałam parmezanem. Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - wyciągnęłam, kiedy ser się roztopił a cukinia po sprawdzeniu widelcem była miękka.
Cukinia nadziana szpinakiem i serami
Szpinak rozmrażam w garnku bez użycia tłuszczu
Cukinia nadziana szpinakiem i serami
Dodajemy ser pleśniowy i przyprawy, mieszamy
Cukinia nadziana szpinakiem i serami
Wydrążyłam środki z pestkami i powstały krążki
Cukinia nadziana szpinakiem i serami
Posypałam startym parmezanem i zapiekłam w piekarniku