Sposób przygotowania:
Cukinia nadziewana mięsem w pomidorach-Cukinie umyć , jeśli są długie przekroić na pół i opróżnić wnętrze .
-Miąższ ze środka zachować. Można drobno pokroić i dodać go farszu lub do sosu w trakcie gotowania warzyw.
-Mięso przełożyć do miski, dodać drobniutko pokrojoną cebulę ,zmiażdżony czosnek, jajka, ser , przyprawy .
-Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać drobno pokrojoną pietruszkę lub bazylię i starannie wymieszać.
-Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać odpowiednio bułkę tartą.
-Przygotowanym nadzieniem napełnić wnętrza cukinii.
-Jeśli mięsa jest za dużo można uformować dodatkowo okrągłe pulpeciki.
-Rozgrzać oliwę /lub olej /na dużej patelni z grubym dnem.
-Przełożyć nadziane cukinie , pulpeciki i smażyć z każdej strony kilka minut,
-Dodać przecier pomidorowy i dusić warzywa/do miękkości/ ok.30 minut pod przykryciem /od czasu do czasu delikatnie przemieszać /.Można dodać również miąższ ze środka cukinii.
-10 minut przed końcem gotowania dodać świeży/ lub mrożony /zielony groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem.-Gotową cukinię nałożyć na talerze, polać powstałym sosem pomidorowo-groszkowym i podawać z dodatkiem pieczywa /kto lubi może dodać ziemniaczki/.
Z nadwyżki farszu można przygotować pulpeciki , a jeśli jest go zbyt mało cukinię można nadziać cienką parówką i dusić razem.
KasiaJulcia