gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1320]

Cukinia sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowaną cukinię w przecierze pomidorowym, zimą dodaję jako dodatek do różnych sosów lub lecza.

Cukinia sosie pomidorowym

Składniki:

Cukinia sosie pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Cukinia sosie pomidorowym

ETAP 1:

Cukinia sosie pomidorowym
Pokrojone na kwałki pomidory smażymy na przecier.

Pomidory dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na większe kawałki. Po czym zesmażamy w garnku.

ETAP 2:

Cukinia sosie pomidorowym
Gorące i zesmażone pomidory przeciaramy.

Zesmażone pomidory przecieramy przez sito lub cedzak, aby uzyskać przecier.

ETAP 3:

Cukinia sosie pomidorowym
Obraną cukinię kroimy w większą kostkę .

Cukinie obieramy i kroimy w kostkę.

ETAP 4:

Cukinia sosie pomidorowym
Pokrojoną cukinię wsypuejmy do przecieru.

Przecier wlewamy do garnka i wsypujemy do niego cukinię. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu, aż cukinia będzie miękka.

ETAP 5:

Cukinia sosie pomidorowym
Cukinię z przecierem przekładamy do słoików. Zagotowwujemy.

Gorący przecier z cukinia przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 minut.